Thursday, October 25, 2012

Salford Quays + Vampires


Vähän hitaammalla käynnistyksellä yritin aamulla pohtia päivän yleistä suunnitelmaa. Koska sää on edelleen miellyttävän pilvinen pikakuurojen sijaan, ajattelin vihdoin raahautua Salfordin puolelle Lowryn Outlet-ostoskeskukseen. Kyseessä on siis pääasiassa tehtaanmyymälöitä asuttava pulju, jonka lähistöltä löytyy myös itse Lowry (esittävien taiteiden teatteri), Imperial War Museum North (sota-aiheinen museo), MediaCityUK (pääasiassa media-alan toimistoja, mm. BBC:n tiloja), sekä vähän kauempaa Old Trafford eli Manchester Unitedin kotikenttä. Vaikka Lowryn Outlet-ostoskeskuksesta ei parin aiemman visiitin yhteydessä ole juuri mitään kovin mainittavaa löytynyt, lähdin silti piipahtamaan paikan päälle Maijan toivomuksesta: tämä kun innostui suunnattomasti kuultuaan, että Cadburysin tehtaanmyymälästä voi ostaa pusseissa Misshapes-suklaata, eli valmistuksen yhteydessä epämuodostuneita yksilöitä. Parasta hei!

Ennen Outlet-seikkailuja aloitin päivän kuitenkin suuntaamalla Oldham Streetin Forbidden Planetiin. En kuitenkaan kiikuttanut kassalle tällä kertaa kuin yhden sarjakuvan, vihdoin kokoelmana ilmestyneen Magneto: Not a Hero:n, sillä kotona minua odottaa edelleen £50 lahjakortti Amazoniin (ja Amazonin sarjakuva-taivaaseen). Olen viimeaikoina altistunut myös aktiivisesti Dr. Who -sarjalle, jota erinäiset tahot ovat yrittäneet saada minua katsomaan vuodesta kivi ja keppi, joten brittiläisittäin massiivisten tohtorihyllyjen luona oli kerrankin mielekästä piipahtaa. En vielä ole mikään pesunkestävä whotardi, mutta täytyy myöntää että TARDISin muotoinen pesupussi sisällään Dalek-pesusieni herätti hetkittäistä sydämentykytystä. PESUSIENI!! Joo oon aika helposti vietävissä, vaan jäi sinne vielä yhdeksän punnan nesessääri.

beep boop



yhyy krispy kreme
Matkaan siis. Outlet-ostoskeskusvisiitti käy myös ihan aktiviteetista, sillä paikalle täytyy matkata raitiovaunulla, tai Metrolinkillä kuten paikallinen nimitys kuuluu. Manchesterin raitiovaunulinjaa pyritään alati laajentamaan, mutta toistaiseksi se on tarpeeks näppärän yksinkertainen jopa kaltaiselleni talitintille. Lippu automaatista kouraan halutulle pysäkille (jos haluaa johonkin em. kohteista, Harbour City tai MediaCityUK:n pysäkit käyvät hyvin, itse suosin ensinmainittua) ja oikeaan ratikkaan hops, linjoja ei ole kovin montaa ja pysäkkien välejä voi helposti kävellä, joten homma ei ole liian haastavaa. Harbour Cityyn huristellaan kymmenisen-viisitoista minuuttia, tosin matkan kesto riippuu aivan siitä miten nopeasti spora ajelee, joskus tahti on hitaampaa ja joskus –kuten esimerkiksi tänään– takaisin ajetaan Deansgate & Castlefieldin pysäkkiä kohti sellaista rallivauhtia, että heikompaa hirvittää. Perillä voi seurata opastekylttejä, tai vaihtoehtoisesti suunnata punasinisen metallisillan suuntaan ja alkaa olla oikeilla jäljillä.

Raitiovaunu kulkee



Salford Quays on monella tapaa mielenkiintoinen paikka vierailulle jo ihan puitteittensa puolesta. Vesialueita reunustaa niin hämmentävää arkkitehtuuria, että kuvien on vaikea tehdä sille oikeutta. En ole oikeastaan vieläkään päättänyt, ovatko niin rakennukset ihan kauheita, älyttömiä, vai niin makeita että haluaisin asua niissä itse. Lowryn puoleisella kanaalinkaistalla löytyy puolestaan idyllisiä pikkutaloja herttaisten kujalamppujen kera. Muistan kuinka ensimmäisellä kerralla näkymää kummastellessani tunsin teleporttautuneeni johonkin ihan toiseen ulottuvuuteen, sillä kontrasti moniin Manchesterin vanhoihin rakennuksiin on niin suuri. Itse Manchesterin keskustahan on pommitettu 90-luvulla infernoon ja takaisin, kiitti vaan IRA... vaikka ilmeisesti paikalliset ovat jälkikäteen kokeneet tämän mahdollistaneen keskustan uudelleenrakentamisen vähän fiksumpaa malliin.





Koska viime reissusta sotamuseoon ei ole kuin viitisen kuukautta, päätin skipata sen tältä erää, mutta suosittelen kyllä vierailua kaikille Manchesteriin eksyville noin muutoin. (Ei oo tylsä, oikeesti!) Nyt siis suuntasin suoraan Outletiin, josta mukaan tarttui alkutekijöiksi Claire'sin -50% alennuksista pari kaulakorua ja osa Katjan tulevaa joulu/synttärilahjaa. Miksi turhaan maksaa Arndalesissa täyttä hintaa jos puolellakin saa! Outletista löytyy aika paljon vaatekauppoja, kodintarvikekauppoja, kenkäkauppoja ynnä muuta periaatteessa mielenkiintoista, mutta en jaksa nuohota mitään edellämainittuja koska oma budjettini on jo tarkoin mitoitettu sisältämään enää lähinnä Primarkin välttämättömimmät ja vähän ruokaa. Idk, olen vanha mummo enkä jaksa shoppailla kuin sarjakuvia ja alihintaista krääsää. Tai suklaata, as it turns out: Cadburysin luona sydämeni jätti lyönnin välistä, kun seinään teipattu ilmoitus julisti kaikkien Misshapes-pussien olevan nyt spesiaalialennuksessa £2.99 hintaan. Halleluja alkoi välittömästi soimaan kauppakeskuksen äänentoistolaitteissa ja kävelin enkelikuoron kunniakujassa suoraan liikkeeseen, josta rahtasin mukaan yhteensä £10 edestä suklaata. Ok, mahtui siihen mukaan vähän tuliaissuklaitakin, kun taisin viime kerralla unohtaa Antonille ja Annalle lupailemani kuplasuklaat kokonaan. Tai söin ne itse. Ei voi muistaa. Sähläilin jotain kassalla kolikoiden kanssa ja todetessani symppikselle nuorelle miesmyyjälle että "today's not my day, is it," hymähti hän empaattisesti että "it's never my day."





Magnetoa, hampaita ja lepakkoa
Suklaata ja koruja rikkaampana pyörin vielä näön vuoksi muutamassa liikkeessä, kunnes suuntasin suosiolla takaisin Harbour Cityn pysäkille raitiovaunua odottelemaan. Piccadilly Gardensin pysäkillä jäätyäni kello lähenteli puoli kolmea, ja mietin vaihtoehtoa meal dealille lounaan puolesta. Tajusin, etten ole vielä kertaakaan käynyt yhdessä vakkaripaikassani, eli Princess Streetin (ja koko Manchesterin, ellei koko Englannin) parhaassa kiinakahviossa, WongWongissa. Jos majoituspaikkani on yhtään etelämmässä, on täällä tullut käytyä lähes päivittäin – mitä lähempänä avausajankohtaa eli kello kymmentä aamulla, sitä parempi. Tuoreet suolaiset ja makeat pullat erilaisine täytteineen ovat paras mahdollinen tapa aloittaa aamu. Vielä iltapäivälläkin löytyi onneksi syötävää, joten kävin hakemassa mukaani tonnikala- ja kinkku&juusto-täytteiset pullat. Paikan ainoa miinus on käteispakko, mutta koska leivonnaiset maksavat noin punnan, harvemmin sitä on täysin hiluja vailla.

WongWoooong
Joku random ruokakojujuttu tässä lähistöllä, ruoan tuoksu toi luokse
Suklaata ja pullaa
Hotellilla päätin tsekata huvikseni huomisia leffa-aikatauluja (täällä menee tällä hetkellä IMAXissa vain uusinta Bondia, plaah), ja tajusin kello 16:20 menevän vielä normihintaa halvempi näytös Hotel Transylvaniasta 2D:nä. Koska minulla ei ollut sen parempaakaan tekemistä luvassa illemmalle, heitin äkkiä pullat naamaan ja painelin takaisin ulos Printworksiin lippua ostamaan. Ostin samalla vielä kolmannen (ja näillä näkymin viimeisen) elokuvalipun huomiselle, sillä jos käyn aamupäivästä tuijottelemassa taideteoksia Manchester Art Galleryssa, voin lepuuttaa kuuden jälkeen aivojani Looperin parissa. Jostain syystä elokuvissakäynti on Englannissa aina todella hauskaa, ehkä siksi että yksin leffoja katsoessa voi paneutua kokemukseen ihan toden teolla. Koska kaupat sulkeutuvat täällä kuuden ja kahdeksan välillä, ei ko. kellonaikaan muutenkaan ole yksin liikkuvalle loputtomasti tekemistä, ellei halua pimeällä samoilla jossain Cheetham Hillin ja Shudehillin maastossa päämäärättömästi. Itse en taida haluta. Leffa oli joka tapauksessa ihan jees, aika perussettiä muutamalla hauskalla läpällä ja kivoilla visuaalisilla jipoilla. Söpöt lepakot aina plussaa.

Intohimoisia on noi jalkapalloilijat

Huomenna tosiaan luvassa taidetta ja muuta hörönlöröä, kenties saan päätökseen suuren kirjakamppailuni. HMV:stä (jonka kakkosliike on tainnut karata Arndalesta? Ainakaan en löytänyt sitä kartasta huolimatta enää, tilalla on vain massiivinen Pound Landin uusi liike. Mutta hei!!! Osaan navigoida nykyään Arndalessa!!! Jos tämä ei kerro sopeutumisestani Manchesteriin, niin ei sitten mikään) bongasin mainitsemastani Hookyn Joy Division-kirjasta vielä kummallisen erikoispainoksen £20 (alunperin £40) hintaan, jossa kovakantinen kirja on tungettu... mustiin erikoiskansiin. Ööh. Peruspainos löytyisi HMV:ltä £9:llä, mutta siinä ei ole nimmaria. Haluanko edes Hookyn nimmarin? Haluanko maksaa siitä kuusi puntaa enemmän? Aionko kaikesta jahkailustani huolimatta ostaa sekä Hookyn typerän kirjan että John Taylorin campia tihkuvan Duran Duran -kirjan? Olenko jo näitä enemmän tai vähemmän retorisia kysymyksiä esittäessäni tehnyt jo päätökseni? Näihin ja moniin muihin elämää suurempiin kysymyksiin vastauksia huomenna, ehkä.

6 comments:

  1. Hyvä tekosyy ostaa Hookyn kirja, mutta jos otat nimmarilla varustetun niin Maija nauraa sulle. Pullaa, karkkii, leffaa. Living the dream. Karu todellisuus iskee sitten päin näköä kylmässä ja lumisessa/loskaisessa Turussa huhuhu.

    Ostat btw ton hienon halloween-matkalaukun, koska kurpitsat.

    "Exterminate, exterminate!"
    - Haato

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maija nauraa mulle kuitenkin! Plus se tietää et valehtelen itelleni jos en ota sitä nimmaria. Mitä on mun elämä yhyy en halua, en halua Suomen loskaakaan täällä on kiva ja kuiva

      Ne oli vaan päälle liimattuja kartonkinaamoja ): pitäs ostaa oranssi laukku ja piirtää siihen tussilla kurpitsairvistys. Haatolle dalek-terveisiä!

      Delete
  2. Krispy Kreme ja kiinapullat kelpais kyl...

    ALISTU KOHTALOOS KYL SE HOOKYN NIMMARI VIEL TARTTUU SUHUN KUIN KALA KOUKKUUN NII ET HAINO HAINO VAAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luen koko ajan et kiinalihapullat asdsdf

      HAINO HAINO MOTHERFUCKER MITÄÄN EI OLE TÄHTIIN KIRJOTETTU, jos sitä ei oo siel Deansgaten liikkees enää ni se on sit kohtalo kans

      Delete
  3. Voi ei, toi Cadbury-kauppa olis niin mun taivas! Tai helvetti, miten sen nyt ottaa. Tai limbo, koska sinne jäisin varmaan loppuiäkseni jumiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo se on suhteellisen petollinen, tuntuu että "enhän mä ku vaan otin pari tollasta punnan suklaajuttua ja jotain jotain" ja sit onkin jo yli kymmenellä punnalla suklaata kassissa. Ja vähän tekis mieli mennä takasin. Onneks se on niin kaukana ettei vartavasten viitti uusiks lähteä!

      Delete