Saturday, September 15, 2012

Copenhagen yo! pt. 2

Lauantai valkeni huomattavasti pirteämmissä tunnelmissa kuin perjantaiaamu, sillä aurinko uskalsi jopa hivenen pilkottaa pilven reunasta. Heräilin itse yöllä flunssaoireisiin pariin otteeseen (Tokiossa alkunsa saanut kuiva yskä on nyt morfautunut limayskäksi, onneksi ensi viikolla on aika YTHS:lle) mutta energiatasot kaupungin koluamiselle olivat ihan toista luokkaa kuin eilen, eli hyvän sään ansiosta päätimme harrastaa vanhaa kunnon kaupunkihortoilua alkuperäisen suunnitelman mukaan. Ensitöiksemme suuntasimmekin joen varteen, josta matka vei tunnettujen turistinähtävyyksien pariin sille yhdelle jokikanaalimikäliekadulle, josta löytyy purjeveneineen ja pastellivärisine taloineen noin triljoona postikorttia matkamyymälöissä. Matkan varrella tielle osui myös maahan rakennettuja minitrampoliineja, joiden pariin oli pysähtynyt muitakin turisteja kuvailemaan toisiaan tyhmissä asennoissa; viereisen trampoliinin suomalaispariskunta totesikin, että "tää ja Christianstad on varmaan Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet".Kööpenhaminan riesana on lähes alinomaa navakka tuuli, mutta aurinkoisella säällä kaupunki paljasti vihdoin paremmat puolensa siitä huolimatta. Kööpenhaminan keskusta on täynnä niin mielenkiintoisia ja kauniita rakennuksia, ettei edes paikoittainen tihkusade häirinnyt. Lounaaksi kävimme ostamassa Strøgetin yhdestä lukuisista China Boxia (eli take-away kiinalaista oman valinnan mukaan) myyvistä standeista uppopaistettuja herkkuja ja nuudeleita, joita istuimme syömään läheisen kirkon pihaan puistonpenkille. Strøgetilta löytyy ainakin näin lauantaisin paljon muitakin käteviä ruokakojuja, kuten crepejä myyviä lettustandeja.

Iltapäivä hurahtikin kaupoissa ja kaduilla sompaillessa, paljolti kuten olin ennen matkaa ennakoinutkin pikaloman sujuvan. Keskustan tuntumassa sijaitsevan hotellin/hostellin hyviin puoliin voi lukea sen, että päiväretken jälkeen voi halutessaan piipahtaa käymään suihkussa ja suunnata sitten uudelleen illanviettoon, lyhyiden päiväunien kera tai ilman. Flunssan vuoksi vireystila on hieman heitellyt (mitä eilinen kylmä ja sateinen ilma ei juuri auttanut), mutta pieni levähdys auttaa jaksamaan ja Kööpenhaminaa tulikin tänään kaiken kaikkiaan koluttua jos jonkinlaisia pikkukujia myöten. Aloin jo vähän miettiä, mistä Matti osasi aina suunnistaa takaisin oikeaan suuntaan, kunnes tämä huomautti erilaisten korkealle kohoavien tornien toimivan loistavina maamerkkeinä, joita seuraamalla ei herkästi eksy.

Illan pimentyessä suuntasimme jälleen takaisin keskustaampaan, mutta tällä kertaa ei kovin kauas: Kööpenhaminan Tivoli kun löytyy ihan tuosta melkein naapurista. Sisäänpääsy alueelle maksoi 95 kruunua eli noin 13e, joten ihan halvasta lystistä ei ole kyse (etenkin kun hinta ei sisällä laitteita). Tivoli on kuitenkin jo paikkana näkemisen arvoinen, eikä tällä matkalla ole tullut juuri tuhlailtua, eli pelkästä valomerestä maksaa mielellään tämän verran. Tivoli on näin syksyllä auki lauantaisin kello 24 asti, joten paikalle voi ilmestyä vasta näin illemmallakin.

Olen ollut Tivolissa kerran aiemmin päiväsaikaan, ja täytyy sanoa että kauniimpi se on näin illalla. Kuvat eivät tee täysin oikeutta koko komeudelle puutarhoineen ja laitteineen, mutta vaikuttava on etenkin puiston keskellä oleva lampi valojen ympäröimänä. Pari tuntia kului ihan hujauksessa vain paikkoja katsellen. Laitteisiin emme tällä kertaa eksyneet (pari niistä on oikeasti aika hurjan näköisiä...) sillä syötyämme jossain hämmentävässä low fat burger -paikassa (täähän on melkein terveellistä!) alkoi olla sen verran viileä, ettei ajatus esimerkiksi lammella veneilystä ollut enää niin kutsuva. Todella tunnelmallista kun oli ihan vain maisemien katselu jo itsessäänkin. Ja yhdessä puutarhassa nukkui ankkoja!


Kello 23:45 olisi ilmeisesti ollut luvassa jonkin sortin valoshow, mutta koska huomenna pitää checkata ulos kymmeneltä ja päivä on ollut pitkä, päätimme lähteä nukkumaan 7/11:n kautta. Ei kuitenkaan ole epäilystäkään, että Tivoli oli tämän reissun kohokohta ja täysin hintansa väärti, joten suosittelen sitä täysin varauksetta.

No comments:

Post a Comment