Friday, September 14, 2012

Copenhagen yo!

Terveisiä Kööpenhaminasta! Ajattelin dokumentoida tämän viikonloppureissun sikäli kun jaksan ja muistan, sillä muistoja on huomattavasti hauskempaa lukea jälkikäteen kun ne on tuoreeltaan kirjattu ylös. Koska käytössäni on vain iPhonen laadukas Blogger-app, en mene takuuseen postausten esteettisestä luonteesta, mutta korjataan leiska tarvittaessa jälkikäteen.

Lähdimme siis Matin kanssa kahden hengen viikonloppumatkalle Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan, sillä lennot lähtivät Norwegianilta noin 70e per naama, ja nappasin booking.comista jonkun perustylsän hostellimajoituksen alle 100e per naama parilta yöltä. Booking.comin plärääminen on muuten tosi terapeuttista ja hauskaa puuhaa, mutta jatkossa olen vielä enemmän tarkkana yksityiskohtien suhteen kuten paikan päällä ilmenneet yllätykset osoittavat...

Itse lento lähti Helsinki-Vantaalta kello 07:00 aamulla, mutta sompailu kentälle onnistui kommelluksitta lievästä jäätyneisyystilasta huolimatta. Onneksi aamua piristi kissamme Dessa, joka heräsi virkeänä kanssamme neljältä aamulla (mutta oli kiinnostuneempi huonekasvin syömisestä kuin meistä). Tarkoituksena oli saada kirittyä unta takaisin koneessa, mutta totta kai taaksemme pamahti seurue 30-40 v suomileijonia, jotka kovaan ääneen väittelivät koko lennon ajan mm. sellaisista elämän suurista kysymyksistä kuin "jos sulla ois ihan simona rahaa, pystyisitkö elämään vaan harrastamalla kaikenlaista vai haluisitko takaisin työelämään". Ihan hullun mielenkiintoista hei! Beer and nuts!

Perillä Köpiksessä oltiinkin tokkuraisina jo 07:40 paikallista aikaa, ja koska check in hostelliin alkaisi vasta kahdelta, oli edessä tovi jos toinenkin kaupungilla hiihtelyä sitä odotellessa. Noin vuosi takaperin minun piti odotella Manchesterin jatkolentoa Maijan kanssa Köpiksessä 9 tuntia, ja nokkelina nuorina painelimme kaupunkiin aikaa kuluttamaan. Sääli, että joulukuussa taivaalta satoi ruttoa ja scheissea vaakatasossa infernaalisen tuulen kera, mikä ihan skidisti latisti muutama vuosi sitten koettua kesäisen Kööpenhaminan muistoa. Huristellessani tällä kertaa keskustaan metrolla (joka on tosi kätsy tapa tulla kentältä, toim. huom.) eivät prospektit olleet juuri paljon valoisammat: tihkusadetta ja se sama armoton tuuli toivottivat tervetulleeksi. Mikä ihana näky väsyneenä ja nälkäisenä!

Seuraavat pari tuntia kuluivat, kun yritimme Matin kanssa paikantaa jotain näppärää kahvilaa, mutta joko ne olivat ylikalliita fancybistroja aivan keskustassa, vielä kiinni tai ilmoittivat valmistavansa suolaista syötävää vasta lähempänä yhtätoista. Lopulta luovutimme ja talsimme hostellille, jonka kahviosta sentään löytyi kohtuuhintaista teetä ja isoja croissanteja. Kun elämä hieman taas hymyili, päätimme lähteä takaisin kaupungille aikaa tuhlaamaan, ja onneksi sadekin oli lakannut; navakka tuuli oli edelleen riesana, mutta onneksi mm. Strøgetilla sijaitsevat kaupat olivat ehtineet jo aueta ja säätä pääsi pakoon mm. BR-leluihin ja Lego-liikkeeseen. Näistä ensinmainitussa tapasin jälleen ystäväni sammakon, joka kiinnitti huomioni jo viime joulukuussa, muistuttamalla kuulemma kovasti Maijan mielestä ilmeensä puolesta minua. Iso sammakko oli edelleen hieman liian tyyris adoptoitavaksi, mutta bongasin pienemmän version samasta kaverista ja raahasin sen tietysti kassalle.


Lego-liikkeessä en syystä xyz ollut vielä kummallakaan aiemmista Köpiksen reissuista käynyt, mutta se osoittauitui aika hauskaksi visiitiksi: liikkeessä voi rakennella itse palikoista rakennelmia, ihailla massiivisia patsaita ja muita valmiita rakennelmia, sekä jopa shoppailla karkkiseinän tapaan pieniä hilupaloja kokoelmiinsa. Bongasimme kävijöiden joukosta mm. tyypin, joka rakensi kaunista maisemakuvaa Minecraft-pelin creepperistä...

Kahden maissa palailimme hotellille kaupan kautta kirjautuaksemme sisään, ja riemu olikin rajaton kun tajusin että tekemäni varaus on ihan _oikeasti_ hostelliin - siis sellaiseen mihin reppureissaajat raahaavat mukaan omat lakanansa ja yöpyvät puolituntemattomien kanssa samassa huoneessa. Toimii varmasti joissain konteksteissa, mutta itse en ollut etukäteen bongannut booking.comin yhteydessä tästä mitään mainintaa, saati sitten siitä että hinnan lisäksi sinun tulee joko omistaa voimassaoleva tanskalainen hostelllikortti tai pulittaa ko. päiviltä vähän lisäfygyä sen edestä. Jaa. Onneksi tämä (ja ne vuodevaatteet) eivät verottaneet kuin noin 20e ylimääräistä per naama, mutta voisi sitä jatkossa olla taas vähän tarkkaavaisempi hotelleja ja hostelleja selaillessa. Stressi oli aika jäätävä siinä vaiheessa kun huomasin vielä huoneessamme kaksi lisävuodetta, mutta onneksi tämän suhteen olin tehnyt varaukseni ihan oikein ja vastaanottovirkailija rauhoitteli minun ostaneen kyllä meille ihan oman huoneen ilman ylimääräisiä tupakavereita. Kerta se on ensimmäinenkin kun tulee majoituksen suhten ylläreitä, onneksi ei sentään mitään katastrofaalisia sellaisia. Parin tunnin päiväunien jälkeen aurinko pilkisteli muutenkin jo taivaalta ja elämä vaikutti jälleen elämisen arvoiselta jne.Kaikki kylmässä hifistely on tehnyt molemmista vähän puolikuntoisen oloisia, mutta huomenna toivottavasti riittää energiaa kierrellä (ehkä jopa eläintarhaan asti!) koko rahan edestä. Illalla olisi suunnitelmissa piipahtaa tuosta ihan vierestä löytyvässä Tivolissa, ja ollaan molemmat kuumoteltu China Box -katuvarsikojuja. Sunnuntaina pääsisi ilmaiseksi läheiseen taidemuseoon vielä ennen lähtöä, joten pariinkin päivään saa kyllä mahtumaan menoa ja tekemistä jos vain sää suosii. Noh, säätiedotusten mukaan Suomessakin sataa, joten EI HARMITA.

Muita huomioita: kööpenhaminalaiset rakastavat pyöräilyä, ja etenkin aamuvarhaisella meno oli aika tour de france vähän joka paikassa keskustaa. Hämmentäviä ovat myös joka paikassa näkyvät pyörävaunut, joissa lasten lisäksi on näkynyt paljon mm. koiria. Näinpä myös yhden puisen veneen koira matkalaisenaan. Paikalliset myös vetävät idgaf-vaihteella hihattomissa topeissa samalla kun itse nykäisin päälle molemmat pitkähihaiset takin alle. Jepjep

No comments:

Post a Comment