Monday, August 19, 2013

LDN + MCR #3

Sunnuntaina otimme suunnitellusti auton alle ja keulan kohti Whipsnade Zoota, alle tunnin ajomatkan päässä Lontoosta sijaitsevaa entistä safarieläintarhaa. Eläintarha se on tosin edelleen, ja paljon safarimaisempi kuin Regent's Parkin vieressä sijaitseva London Zoo: luvassa ei siis ole lasi-ikkunan läpi tuijoteltavia elukoita, vaan hehtaarikaupalla lääniä jolla saattaa bongata eläimen tai pari. Toki Whipsnadesta löytyy ns perinteisempiäkin aitauksia, mutta pääpaino on selkeästi lakeuksissa ja suurissa tunteissa. Tästä johtuen postauksesta ei juuri löydykään kuvia itse eläimistä: homman nimen tiivistää ehkä parhaiten se, että ilman superhyperkuvaputkilinssejä elukoita tiirailevalle tallentuu filmille ainoastaan jossain kaukaisuudessa hengaavia suttuja. Perinteisempiin eläintarhoihin tottuneelle (tai niitä inhoavalla) Whipsnade onkin monella tapaa ihan virkistävää vaihtelua. Jalat ainakin saavat puistossa samoillessa kyytiä!


Lontoosta pakeneminen autolla on aina oma seikkailunsa, mutta kuskimme Tory suoriutui urakasta kunnialla. (Ammattilaisjuomarahana kerrottakoon, että pian Golders Greenistä pohjoiseen löytyy paikallinen ortodoksijuutalaisten asuinalue, josta voi hauskana seuraleikkinä bongailla kiharia pulsareita aina vauvasta vaariin.) Vaikka Lontoon ulkopuoliset motarit eivät vedäkään vertoja 16-kaistaisille kammotuksille jenkeissä tai Keski-Euroopassa, on oma tunnelmansa huristella M1:stä tai vastaavaa ikkunat auki ja tukka putkella. Tory kertoi eksyvänsä yleensä vähintään kerran automatkalla yhtään mihinkään, mikä kertoo jotain liittymien hämmentävyydestä paikallisellekin.

Perillä olimme puoli tuntia puiston aukeamisen jälkeen. Parkkis oli silti jo kiitettävästi tukossa ja lapsiperheitä kaikkialla. Mikään superlämmin päivä ei ollut kyseessä (itse asiassa kadutti aika vikkelään, etten ollut ottanut mukaan pitkähihaista), mutta pääasiassa puolipilvisestä säästä huolimatta onnistuin polttamaan mm. nenäni aika esimerkilliseen dena-lookkiin. Koska Whipsnadessa vierähtää väistämättä tunti jos toinenkin, suosittelen siis varautumaan aurinkorasvalla: en tiedä onko kyse leveyspiireistä vai otsonikadosta vai vanhan kurppakuningattaren kirouksesta, mutta en kärtsännyt tällä tavalla edes Tokiossa Uenon eläintarhassa +35 helteessä ja auringon rangaistessa täydeltä taivaalta. Mene ja tiedä.




Whipsnade on niitä paikkoja, joita arvostaa kunnolla oikeastaan hengattuaan tarpeeksi kauan Lontoon kapeilla ja turistientäyttämillä kaduilla. Maisemat ovat kieltämättä komeita, kun kampeaa itsensä alueen korkeimmille kohdille. Löytyypä Whipsnadesta vuokramökkejäkin, joissa yöpymällä voi altistaa itsensä jollekin ultimaattiselle luksus-eräjormailukokemukselle. Paikan päällä hortoilee vapaasti esimerkiksi vallabeita ja niitä superkokoisia jänisjyrsijöitä, joiden nimeä ei hullukaan muista. Tuntui tavallaan vähän absurdilta löytää pingviinejä hengaamasta vastaavissa näkymissä, mutta "perinteisemmät" eläimet kuten karhut, sudet, hirvet sekä muut suomalaiselle mielenmaisemalle tutut kaverit nappasivat ihan uudella tavalla.

Jonottelimme parisenkymmentä minuuttia karhujen ruokintahetkeä, joka tosin osoittautui nössöksi hedelmien viskelyksi karhumetsään. Tästä todisteena puhelimestani löytyy kuitenkin noin kymmenen kuvaa maassa kieriskelevästä otsosta. Tämä karhu jos joku tiesi kyllä saabisun merkityksen, ihan kuin olisi Shirokumaa katsonut! Muista järjestetyistä ohjelmanumeroista seurasimme lintudemonstraation (leikkikäärmettä mätkivä kookaburra bestest) sekä merileijonaesityksen, jonka juontajat käyttivät koko viisitoistaminuuttisen naljailemalla lapsikatsojille. Kirkumista saatiinkin aikaan, kun pari nuoremmista merileijonista oli opetettu kastelemaan altaan läheisyyteen pakkautuneet naperot vesisuihkulla.

kieri karhu kieri
apua oon jersey shoressa
Whipsnaden 'Aasia'-osion läpi voi ajaa vain autolla, mutta alueelle pääsee myös puiston omalla Jumbo Express -junalla (Jumbo represent!!). Neljä puntaa maksava kierros on ehkä hieman ylihintainen, mutta ei niin hintava että itkettäisi. Koska näkymät ovat myös yksiä Whipsnaden hienoimpia, suosittelen itse pientä rahallista uhrausta päästäkseen puksuttavan höyryjunan kyytiin. Lisäpisteitä kaikille vanhojen veturien ystäville!

siellä putruttaa


Päivän parhaat:

1 - kieriskelevä karhu. Bear what are you doing you are drunk

2 - kieriskelevän karhun kaksi karhukaveria, joista toisella oli suhteellisen busted face ja toinen näytti aivan edellispäivän katupelihuijauksia harjoittavalta hämäräheikiltä

3 -  zoo burgerit on aina yhtä hyviä, ja halvempia Whipsnadessa kuin Lontoossa. Vanhaan vitsiini "nyt arvauksia mistä eläimestä nää on tehty" vastasi Nick kunnon shutdownilla että "lehmästä".

4 - kookaburra, ja oikeastaan kaikki muutkin linnut jotka tekivät lintuesityksessä ihan mitä lystäsivät kouluttajan maanitteluista huolimatta.

No comments:

Post a Comment